Ce efecte benefice are o legumă cultivată în România încă din vremea dacilor. Puțini oameni știu cât de săntoasă este
Ceapa se numără printre cele mai populare ingrediente din țara noastră, fiind cultivată încă din cele mai vechi timpuri. Cu toate acestea, nu foarte multă lume știe și cât de multe beneficii pentru sănătate are aceasta.

Ceapa, la fel ca și usturoiul, este un ingredient delicios, care este folosit în cele mai multe rețete din țara noastră. Deși nu se știe precis când a apărut pe teritoriul României, experții spun că ele au fost cultivate încă din cele mai vechi timpuri, fiind populare încă din vremea dacilor.
Conform adevarul.ro, cele mai multe mănăstiri și curți domnești aveau în grădină ceapă, în perioada Evului Mediu. Iar pe lângă gustul bun pe care îl oferă oricărei rețete, ceapa, cât și usturoiul, au mai multe proprietăți medicinale. Acest lucru l-au studiat și experții din Egipt și Emiratele Arabe Unite, care au publicat, în august 2025, o analiză intitulată „Explorarea potențialului terapeutic al extractelor de Allium cepa și Allium sativum”, acestea fiind denumirile științifice pentru ceapă și usturoi.
Ceapa poate fi foarte bună pentru sănătate
Între anii 1998 și 2025 a fost realizată o analiză amănunțită a florei din Emiratele Arabe Unite, care s-a concentrat mai ales asupra plantelor medicinale precum ceapa și usturoiul. Deja este bine cunoscut faptul că ele au proprietăți antidiabetice, cardioprotectoare și antibacteriene.
„Ambele plante conțin compuși naturali cu efecte protectoare, care pot sprijini menținerea unui nivel sănătos al zahărului din sânge, pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și pot combate microbii nocivi. Reunind peste douăzeci de ani de cercetări științifice, explicăm cum acționează aceste plante în organism și de ce atrag tot mai mult interesul cercetătorilor și al specialiștilor din domeniul medical”, scriu autorii studiului, conform sursei citate.
Ce au descoperit oamenii de știință
Experții au descoperit că ceapa este bogată în fibre și substanțe nutritive precum vitamina B6, B9, cât și în minerale precum fosfor, magneziu, calciu și potasiu. De asemenea, experții mai spun că ceapa are și efecte neuroprotectoare, antiinflamatorii și cardioprotectoare. În plus, ceapa roșie conține și quercetină, un antioxidant foarte puternic.
„Ea este apreciată tradițional pentru proprietățile sale imunostimulante, antioxidante și cardioprotectoare. Efectele antioxidante și antiinflamatorii puternice ale quercetinei contribuie la sănătatea cardiovasculară, prin scăderea tensiunii arteriale și prevenirea aterosclerozei”, mai spun experții.



































