Epidemii bizare întâlnite de-a lungul timpului. Dansul, râsul și somnul, considerate serioase probleme de sănătate

De-a lungul timpului, epidemiile au adus populația de pe anumite continente, cum a fost, de exemplu, Ciuma Neagră în Europa medievală, în pragul extincției. Și deși știința a parcurs un drum lung în ultimii 200 de ani, înclusiv în domeniul medicinei, există încă mistere nerezolvate legate de seria de epidemii care a lovit diferite părți ale lumii. Poate unele par amuzante, însă, la momentul respectiv, au creat o adevărată panică în rândul populației.

Epidemii bizare întâlnite de-a lungul timpului
Epidemii bizare întâlnite de-a lungul timpului

Dacă cele mai multe epidemii pot fi explicate din punct de vedere științific, adică știm exact de la ce bacterie, virus sau parazit au început, atunci în cazul unor focare ciudate, planează încă misterul. Mister ce există chiar și în cazul unor epidemii apărute în anii 60 ai secolului XX, când medicina a făcut progrese impresionante. Trei dintre aceste epidemii au fost de-a dreptul bizare și nici astăzi nu există o explicație consecventă pentru cauza lor. 

Epidemia de râs

Râsul este foarte sănătos, atât pentru starea de spirit, cât și pentru sănătatea mintală, dar nu și atunci când devine contagios, obositor și poate duce la probleme grave de sănătate. În 1962, Tanzania a cunoscut una dintre cele mai neobișnuite epidemii din istoria lumii - epidemie de râs.

Totul a început la sfârșitul lui ianuarie 1962 în satul Tanganyka, cunoscut astăzi sub numele de Kashasha, cu trei adolescente, de la internatul local, care se distrau în pauzele școlare. Până la sfârșitul zilei, 95 de oameni râdeau isteric fără să se oprească.

În câteva zile, aproape toată școala a fost cuprinsă de acest râs isteric. Într-adevăr, au existat râsete care au durat și câte 16 ore, izbucnind din nou și din nou fără nici un motiv aparent. În câteva luni, școala a fost închisă. Fetele afectate au fost duse în alte sate.

În lunile care au urmat, satele Nshamba și Bukoba au fost afectate de epidemie. Și lucrurile nu se opresc aici. Din cauza epidemiei de râs, 14 școli au fost nevoite să se închidă, cu peste 1.000 de persoane afectate. Cei afectați râdeau isteric, în crize care se repetau la câteva ore și care puteau dura și o zi întreagă.

Epidemia a durat nu mai puțin de doi ani și a cuprins o mare parte a țării. Pe lângă râs, existau și alte simptome, cum ar fi dificultăți de respirație, uneori erupții cutanate, flatulență sau urlete stridente. Deși râsul a întrerupt procesul educațional și a provocat epuizare severă în unele cazuri, nimeni nu a fost ucis.

Epidemia s-a încheiat la fel de brusc cum a început. Deși mulți experți s-au mobilizat pentru a găsi o explicație pentru această afecțiune, nimeni nu a venit cu un răspuns clar. Diagnosticul preliminar este „isterie în masă”, dar nimeni nu știe ce a provocat-o și cum de s-a răspândit atât de repede.

Boală molipsitoare a somnului

La fel de ciudată a fost și epidemia raportată în martie anul 2013 în satul Kalachi din Kazakhstan. Localnicii au fost cuprinși de o boală molipsitoare a somnului, dormind aproape tot timpul, oriunde se aflau. 

Unii cădeau efectiv din picioare și adormeau pe loc, alții dormeau instant la școală, iar animalele, fiind și ele afectate, aveau crize de somn brusc și prelungit. Cei care adormeau instantaneu puteau rămâne în această stare timp de 5-6 zile, aproape până la comă, iar atunci când se trezeau aveau pierderi de memorie, amețeală și dureri de cap.

Această epidemie a durat trei ani, timp în care oamenii legii au fost nevoiți să evacueze cele două sate, pentru că nici un specialist nu găsea o rezolvare și o soluție la această problemă. Totuși, cel care a oferit o posibilă explicație a fost Leonid Rikhvanov, un profesor și specialist rus, care a susținut că o posibilă explicație este faptul că satele se aflau prea aproape de o mină de uraniu închisă încă din perioada URSS, dar încă nimeni nu poate spune cu exactitate ce a produs acea epidemie de somn.

Epidemia de dans

Epidemia de dans din anul 1518 din Europa medievală se află în topul epidemiilor bizare. Și chiar dacă pare extrem de greu de crezut, este cât se poate de real.

Orașe întregi au fost afectate timp de două luni, fără nici un fel de explicație logică, de epidemia de dans, care, după cum ne indică și denumirea, presupunea crize incontrolabile de dans, continuate până la epuizare totală.

Totul a început în luna iulie a anului 1518, în orașul Strasbourg, pe atunci un oraș liber din cadrul Imperiului Romano-German, când o femeie numită Troffea a ieșit în mijlocul străzii și a început să danseze și a continuat până s-a oprit din cauza epuizării. Și totuși, după ce s-a odihnit, s-a apucat din nou să danseze.

În doar câteva zile, peste 30 de persoane au fost afectate. Consiliile multor orașe germane afectate de această epidemie au angajat muzicieni și au organizat ringuri de dans, dar aceste măsuri nu au făcut decât să răspândească și mai tare epidemia de dans. Această epidemie a făcut și câteva victime, o parte din sutele de oameni ce dansau pe străzi au murit din cauza epuizării.

Epidemia a luat sfârșit în luna septembrie și nici până în ziua de azi nimeni nu știe care au fost cauzele.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
iepure paste istock jpg
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din București 16 aprilie 2023 FOTO Inquam Photos Alexandru Busca  (3) jpg
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net