LIVE TEXT 40.000 de civili din Mariupol, deportaţi de ruşi. Promisiunea făcută de China Rusiei

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Războiul din Ucraina a început de 55 de zile. Luni, 18 aprilie, comandantul marinei Ucrainei i-a trimis o scrisoare Papei Francisc, în care acesta a declarat deschis că în Mariupol s-a dezlănțuit „iadul pe pământ”. 

Urmele războiului din Ucraina
Urmele războiului din Ucraina

Mesajul către Papa Francisc a venit în contextul în care Papa Francisc a trimis un mesaj de solidaritate pentru poporul ucrainean, în timpul Paștelui catolic 2022.

UPDATE ora 18.00 Canada a anunţat, marţi, că impune sancţiuni asupra a 14 cetăţeni ruşi, inclusiv asupra celor două fiice adulte ale preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor de Externe al Rusiei, relatează Reuters, potrivit News.ro.

La începutul acestei luni, Statele Unite şi Marea Britanie au aplicat sancţiuni care le vizează pe fiicele adulte ale preşedintelui Putin, Katerina Tikhonova şi Maria Voronţova, deoarece ar ascunde averea liderului rus.

Statele Unite şi Marea Britanie le-au sancţionat, de asemenea, pe soţia şi fiica ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.

UPDATE 16.30 Dacă rușii reușesc în estul Ucrainei, s-ar putea „întoarce” la Kiev.

Rusia va încerca să meargă spre vest, dacă va prelua controlul asupra teritoriului de est al Ucrainei, a susținut, marți, Wladimir Klitschko, fratele primarului Kievului, Vitali Klitschko. 

"Putem să ne apărăm țara doar în timpul războiului cu armele. Nu există altă cale. Altfel, această ucidere fără sens a populației civile și distrugerea infrastructurii noastre va continua", a spus Klitschko.

UPDATE 13.30 Grecia a confiscat un vas rusesc, în urma sancțiunilor UE.

Autoritățile elene au confiscat un tanc rusesc în largul coastei de sud a insulei grecești Evia, potrivit unei declarații a unui purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Maritime și Politicii Insulare.

Pegas, petrolierul care navighează sub pavilion rusesc, a fost confiscat în apropiere de orașul Karystos, pe 15 aprilie, ca parte a celor mai recente sancțiuni ale Uniunii Europene, a declarat purtătorul de cuvânt.

UPDATE 12.00 China a transmis Rusiei că va consolida „cooperarea strategică”, indiferent de peisajul internațional.

China spune că va „continua să consolideze coordonarea strategică” cu Rusia, indiferent de modul în care „peisajul internațional s-ar putea schimba”, potrivit unui comunicat publicat marți de Ministerul de Externe al Chinei.

UPDATE 11.00 Continuă luptele în Mariupol. O coloană de vehicule rusești a fost prinsă în ambuscadă. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis luni seara, într-un discurs: „Putem spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de multă vreme. O mare parte a întregii armate ruse este în prezent consacrată acestei ofensive”, anunțând o ofensivă intense asupra mai multor obiective.

Marţi, pe rețelele de socializare, au apărut imagini foarte dure cu atacuri tactice ale militarilor batalionului ucrainean Azov asupra unei coloane de vehicule rusești. Se pare că soldații ruși au fost încolțiți într-o ambuscade pe o stradă din Mariupol și atacați cu grenade. 

UPDATE 10.00 Ajutor American pentru militarii ucraineni. Cinci transporturi cu echipament militar au fost trimise pe calea aerului, în decursul a cinci zile, în Ucraina. Pentru a reuși să utilizeze ața cum trebuie aceste echipamente, soldaţii ucraineni vor fi instruiţi de americani.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că primul transport a sosit la 48 de ore după semnarea ordinului executiv de autorizare a transportului de arme. Kirby a mai precizat că soldaţii desfăşuraţi pe flancul estic al NATO vor începe să antreneze militari ucraineni în manevrarea tunurilor M777 Howitzer, piese de artilerie de ultimă generaţie pe care Statele Unite au decis să le predea pentru prima dată armatei ucrainene. „Un număr mic de ucraineni vor fi instruiţi în folosirea tunurilor Howitzer şi după aceea vor fi trimişi înapoi în ţara lor pentru a-şi pregăti colegii", a explicat purtătorul de cuvânt.

UPDATE 09.40 Nicio rută de evacuare nu este deschisă, a declarat vicepremierul Ucrainei.

Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereșciuk, a declarat că nu au fost convenite căi de evacuare pentru civili cu forțele ruse, pe fondul avertismentelor oficialilor ucraineni că a început o bătălie majoră pentru regiunea Donbas.

UPDATE 07.20 40.000 de civili din Mariupol au fost deportaţi în Rusia sau în zone controlate de ruşi. Primarul oraşului, Vadim Boicenko, a declarat că numărul a fost verificat prin registrul municipal.  

UPDATE 07.15 Joe Biden va discuta, marţi, cu aliaţii despre războiul din Ucraina şi cum să facă pentru a izola Rusia şi mai mult, notează adevarul.ro.

„Preşedintele va convoca un apel video securizat cu aliaţii şi partenerii pentru a discuta despre sprijinul nostru continuu pentru Ucraina şi eforturile de a trage la răspundere Rusia, ca parte a coordonării noastre strânse”, a transmis Casa Albă.

În plus, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că nu există planuri pentru o vizită a lui Biden la Kiev, deşi a fost invitat de Volodimir Zelenski.

UPDATE 07.00 Volodimir Zelenski a declarat că a început bătălia pentru Donbas.

”Putem confirma acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pe care o pregătesc de multă vreme. O mare parte a armatei ruse este acum dedicată acestei ofensive”, a declarat preşedintele ucrainean. 

Cronica războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina a început pe data de 24 februarie, când Rusia a distrus pacea care a domnit peste Europa, în ultimii 70 de ani, iar foarte mulți dintre noi ne-am speriat pentru viitorul vieții așa cum o știm. 

Pericolul unui atac nuclear a fost ridicat, pentru prima dată, pe data de 27 februarie, când Vladimir Putin le-a ordonat subordonaților să pregătească armele de distrugere în masă pentru atac. Recent, s-a dovedit că infrastructura necesară pentru lansa o rachetă nucleară nu este pregătită: silozurile nu sunt pregătite și capetele nucleare nu sunt armate, potrivit serviciilor secrete Occidentale. 

Pentru prima dată, Occidentul a crezut că o posibilă revoluție s-ar putea să-l dea jos pe Vladimir Putin, pe data de 6 martie, dar activismul anti-război din Rusia a fost înlocuit, foarte repede, de represalii și susținerea directă a crimelor lui Vladimir Putin prin prezența mult mai puternică a simbolului „Z” chiar și în rândul societății civile. 

Vladimir Putin a destabilizat ordinea mondială pe data de 22 martie, când politica nucleară a Rusiei a fost reiterată de către Kremlin, iar un atac nuclear este posibil doar dacă existența Rusiei este în pericol. 

Atacurile Federației Ruse au avut ca punct mai multe puncte strategice și psihologice: Atacarea Turnului TV din Kiev, dar multe dintre acestea au avut în vedere clădiri administrative sau locuri în care civilii se ascundeau: orașul HarkovTeatrul din Mariupol sau chiar Maternitatea din Mariupol.

După mai multe runde de negocieri care nu au dus nicăieri, prima retragere a trupelor Rusiei a adus în vizorul lumii crimele făcute de către armata Federației Ruse în Bucea și Irpin.

Cel mai recent eveniment a pus Alianța Nord-Atlantică  în stare de alertă, un posibil atac chimic asupra orașului Mariupol. În trecut, Joe Biden a declarat că Alianța va răspunde în cazul unui asemenea atac.

Click! a scris zilnic despre cele mai importante evenimente ce au avut loc în conflictul dintre Rusia și Ucraina în timp real. Toate articolele și informațiile despre Războiul din Ucraina le puteți găsi AICI.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net